Γιώργος Κακαβάς

George Kakavas

Δρ. Γιώργος Κακαβάς σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (BA-1η τάξη). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου 1ης τάξης BA στη Θεολογία από το ίδιο ίδρυμα. Αφού του απονεμήθηκε μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από το Ινστιτούτο Τέχνης Courtauld, έλαβε με επιτυχία το διδακτορικό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή R. Cormack.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ερευνητής αρχαιολόγος και επιμελητής αρχαιοτήτων για το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και ως επιστημονικός συνεργάτης της Χριστιανικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- σήμερα είναι διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών.

Έδωσε διαλέξεις και δημοσίευσε εκτενώς σε βασικά θέματα αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών νομισμάτων, μεταλλίων, μαρκών, βαρών, βυζαντινών ψηφιδωτών, χειρογράφων, εικόνων, τοιχογραφιών, νομισμάτων, κοσμημάτων και μεταβυζαντινής ζωγραφικής, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται επίσης η μελέτη των βυζαντινών οχυρωματικών συστημάτων, καθώς και η μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική, κυρίως του 17ου και 18ου αιώνα. Επίσης, επέβλεψε τη διοργάνωση μεγάλων Κλασικών και Ελληνιστικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εκθέσεων παγκοσμίως και στη συνέχεια επιμελήθηκε τους συνοδευτικούς καταλόγους ή συνέβαλε σε αυτούς με δοκίμια και πολυάριθμα λήμματα για ένα ευρύ φάσμα υλικού.

Από το 2008, ο Δρ Γιώργος Κακαβάς είναι Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων και Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Επιγραφικού Μουσείου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικονομικών Μουσείων και από το 2016 είναι εκπρόσωπος της ICOMON στην Ευρώπη.